lauantaina, huhtikuuta 21, 2007

mahtavaa kasvua


Taimia alkaa jo tosiaan olla kiitettävästi. Saa nähdä ehdinkö saada istutuspenkkejä tehtyä sitä mukaa kun taimet pitäisi saada maahan. Osa kylvöksistäni on kesäkukkia ja osa perennoja. Tässä listä mitä olen kylvänyt
- kelloköynnös(n. 8 köynnöstä, osan vein jo vanhempien luokse, yhden annoin anopille ja kolme kasvaa ikkunalaudalla)
- karpaattienkello
- kääpiösamettikukka
- purppurapipo
- isohelokki
- punakosmoskukka
- peikonkakkara
- mustasilmäsusanna
ja eilen laitoin viimeiset jotka aion esikasvattaa eli
- sinipellava ja
- japaninhumala

Aika kunnianhimoinen lista näin aloittelijalle, toivotaan että näistä tulee edes jotain. Suurin osa taimista menee siis vanhempieni puutarhaan. Pihan kunnostamiseen ei oikeastaan ole mitään budjettia, minkä vuoksi ajattelin että siemenistä saa kasveja edullisesti, kun vaan jaksaa nähdä vaivan. Mutta olenkin huomannut, että tämä kasvattaminen on älyttömän hauskaa. Tekee mieli koko ajan käydä katsomassa viljelyksiä ja kurkkimassa näkyykö jotain uutta. Ja usein näkyy. Toissapäivänä laitoin vielä basilikaakin, mikä on itänyt jo!

Kelloköynnökset ovat suurin ihmetyksen aiheeni. En ollut vielä ehtinyt miettiä niille kunnon kiipeilykehikoita, kun ne jo venähtivät yli kukkakepeistä. Pisin köynnös on varmaan kohta metrin. Eilen ostin sitten tarjoustalosta sellaisia "koristerisuja", jotka oli solmittu nippuihin. Purkasin niput ja niistä risuista sai tehtyä hienot tukikehikot. Olen aika ylpeä tästä luovasta ratkaisusta. Risuissa oli värivalikoimaakin, otin harmaita ja sinisiä. Olisi tietysti voinut hakea pajuja jostain pusikosta, mutta nämä on kyllä tyylikkäitä.

Myös jaksaa ihmetyttää kuinka nopeasti ne kietovat versonsa tukien ympäri. Laitoin tuet eilen illalla ja yhdessä yössä köynnös oli jo kieputtanut itsensä risujen ympäri. Mahtavaa.


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Seurailen blogiasi ja lisäsin linkin listaani, jos ei haittaa. Täälläkin on parhaimmat näköalapaikat ikkunalta vienyt taimilauma :)Tosin vain lobeliaa ja orvokkeja kukista, loput yrttejä ja muita hyödykkäitä.

mari kirjoitti...

Ei toki haittaa. Minäkin olen aikaisemmin keskittynyt lähinnä yrttien kasvattamiseen, mutta siinä on ollut se ongelma, kun asumme niin lähellä isoja teitä, että jos yrtit vie parvekkeelle kesällä, ne tulevat aivan pölyisiksi, eikä niitä oikein viitsi enää syödä. Mälsää.

Anonyymi kirjoitti...

Tulin vastavierailulle.

Just eilen sanoin siskolleni että olen minäkin varsinainen puutarhuri. Meillä ei ole edes viherkasveja ja kaikki muut kasvattelee vaiks mitä ikkunalaudoilla.
No, ehkä sitten kasvattelen kaikenmoista kun loppuu tämä koulussa hyppääminen ja asettuu aloilleen. Koulumatkaa on katos 600 km ja saatan olla kotoa pois pari-kolme viikoa kerrallaan, joten ei siinä paljon kasvatella mitään.