perjantaina, huhtikuuta 20, 2007

ah ihana multa

Tämän kesän tavoitteenani on siis jatkaa viime kesänä aloittelemaani vanhempieni rapistumaan päässeen puutarhan/pihan kunnostamista. Tai ei tuo puutarha kai koskaan ole kovin loistokas ollutkaan, mutta nyt siitä olisi tarkoitus tehdä ihanan vehreä ja kukoistava. Kunnianhimoa ainakin riittää.

Kaikki alkoi siitä, kun olin viime kesän töissä viherrakennustöissä, ja siihen multaan jäi jotenkin koukkuun, niin että piti alkaa tonkimaan maata ja tasoittelemaan nurmikoita myös vapaa-ajalla. Ensimmäisillä palkkarahoillani siis tilasin kuorma-autollisen multaa vanhempieni pihaan. Ensimmäinen toimenpide puutarhassa oli keskellä nurmikkoa törröttävien vanhojen omenapuunkantojen poistaminen. Voin kertoa, että se oli kovaa työtä. Kantoja taisi olla yhteensä kolme, yksi oli onneksi jo vähän lahonnut, joten se lähti helpommin. Kaivoimme siis maan pois kantojen alta käsipelillä ja kiskoimme ne ylös. Yhdessä tarvittiin traktorin vetoapua.

Kantoprojektin lisäksi sain viime kesänä rakennettua tyylikkään havuistutuksen. No tyylikkyydestä voi tietysti olla montaa mieltä, mutta olen siitä jokatapauksessa aika ylpeä, koska se ensimmäinen ikinä tekemäni istutus. Ei ollut mitään hajua mitkä kasvit paikalle oikeasti sopivat, eikä ole vieläkään, mutta touhuni onkin tässä vaiheessa täysin kokeiluluontoista. Tekemällähän oppii, eikö. Ainakin havut näyttävät vihreiltä vielä tänäkin kesänä.

Lisäksi korjasimme viime kesänä myös yhden olennaisen epäkohdan vanhempieni pihassa; siellä ei ollut kunnon kompostia ollenkaan. Teimme vanhoista lavoista sellaisen simppelin kehikon ja se onkin täyttynyt jo mukavaa vauhtia. Vuoden päästä varmaan saadaan ihanaa kompostimultaa. Ainakin matoja siellä riittää, todettiin, kun käytiin viime viikonloppuna möyhentelemässä. K.J oli myös aivan ihastunut madoista.

Kaiken touhuamisen keskellä ei näköjään tullut otettua viime kesänä puutarhasta juuri mitään kuvia. Täytyykin tarttua kameraan ensi viikonloppuna kun menemme taas sinne.

Pakko vielä mainita, että kelloköynnökset(varsinkin yksi todella nopea) ovat venähtäneet valtavasti. Tänään oli pakko viritellä kunnon tuet. Koitan laittaa huomenna kuvia.

Ei kommentteja: