torstaina, maaliskuuta 06, 2008

lumileikkejä vihdoin!

Ehdittiinpä saada edes muutama luminen päivä vielä tänä talvena. Viime viikonloppuna tuli pari senttiä lunta ja heti piti päästä purkamaan ylimääräistä energiaa "kinoksiin". Eli riivittiin kolalla lumet lähes koko tontilta, jotta saatiin aikaiseksi n. 2,5 metriä korkea lumimies. Siitä tuli aika siisti!


Tahtoo lisää lunta, ja sitähän on nyt tällä viikolla tullutkin ihan kivasti, mutta sen lisäksi tahtoo vapaa aikaa. Sitä ei todellakaan juuri ole.

Onneksi on siemenpuuhat. Kaiken kiireen ja stressin keskellä, voi aina paeta hetkeksi siementen pariin. Silloin mieli lepää. Tästä harrastuksesta on tosiaan tullut terapiaa itselleni. Tänä vuonna(jopa toinen kevät kun siementen kanssa enemmän puuhailen), olen kyllä innostunut ehkä vähän liikaakin. Tuntuu että tahdon saada kaiken, eikä mikään riitä:). Siemeniä on kertynyt jo aikamoinen kasa; tilasin ensin muutamia siemeniä netistä, esimerkiksi neidonhiuspuuta ja tyrniä, sekä joitakin perennoja joita ehdottomasti halusin, kuten varjoliljaa ja unikoita, sekä vähän erikoisempia auringonkukkia.

Sitten törmäsin siemenketjukirje-toimintaan ja pääsin osallitumaan elämäni enimmäiseen siemenkirjeeseen. Sieltä löytyi muutama mukava yllätys. Aloittelijana oikeastaan kaikki kukat ovat minulle vielä uusia ja ihmeellisä erikoisuuksia. Se onkin tässä nyt ongelmana, että en ole vielä löytänyt sitä, mikä on se oma juttuni ja mihin haluan erikoistua tässä puutarhaharrastuksessa, joten nyt haalin kaikkea, siis koristekasveja lähinnä. Hyötykasvit olen vielä toistaiseksi jättänyt rauhaan.

Oikeastaan on toistaiseksi vain yksi perenna, joka ei innosta, ja se on lupiini. Puutarha-aiheisia palstoja ja blogeja tutkiessani olen huomannut, että monet harrastajat ovat ihastuneita lupiineihin. Itse en voi sitä käsittää, koska vanhempieni luona, missä siis puutarhani sijaitsee, lupiini on vallannut entisen niityn ja kaikki ojan pientareet. Voisi sanoa että olen saanut siitä kasvista tarpeekseni, enkä todellakaan halua tavata sitä puutarhasta.

Vieläkin on siemeniä tulossa, sillä tein myös tänäkin vuonna varauksen quun ihanasta siemen tarjonnasta. Postia odottelen. Quulta onkin tulossa joitain tämän kevään siemensuosikeistani, eli mm. japaninhanhikkia ja kirjohanhikkia. Jotenkin tuollaiset suhteellisen yksinkertaiset, mutta kaunislehtiset kasvit viehättävät. Odotan mielenkiinnolla saanko niitä kasvamaan.

Vielä en ole mitään kylvänyt, mutta olen tässä muutaman päivän ajan tutustunut siementen kylmäkäsittelytekniikan saloihin. Sattuu nimittäin olemaan useampia siemeniä, jotka tarvitsevat käsittelyn itääkseen. Nyt olen onnistunut hankkimaan hiekkaa(pitikin juuri sataa lunta, jouduin ostamaan akvaariohiekkaa eläinkaupasta), ja laittanut siemenet pusseihin kosteaan hiekkaan imeytymään. Parin päivän päästä ne voi siirtää jaakaappiin. Katsotaan onnistunko homehduttamaan siemenet pusseihinsa.

Ei kommentteja: